Seker.fforum.biz
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Seker.fforum.biz


 
AnasayfaAnasayfa  Son KonularSon Konular  Latest imagesLatest images  Kayıt OlKayıt Ol  Giriş yapGiriş yap  

 

 Kamelya

Aşağa gitmek 
YazarMesaj
ZaLiM
Süper Mod.
Süper Mod.
ZaLiM


Kadın
Mesaj Sayısı : 99
Yaş : 39
Nerden : Antalya
İş/Hobiler : admin-sekerf.forum.biz
Lakap : papatya
Kayıt tarihi : 30/08/08

Kamelya Empty
MesajKonu: Kamelya   Kamelya Icon_minitime1Paz Eyl. 14, 2008 3:21 am

KAMELYA

Kamelya Asya kökenli, sert ve hep yeşil yapraklı ağaççık yada çalı türünde bir bitkinin çiçeğidir. Kamelyanın iri beyaz çiçekleri vardır.

Kamelya Cicek_26112007191948


Pembe, kırmızı çiçekli olan kamelyalarda vardır. Kamelyanın çiçekleri burgu yapraklarının çanakyaprağı, çanakyapraklarının taçyaprağa dönüşmesiyle katmerlenir. Dayanıklı olmakla birlikte kardan korunması gereken bu bitkiler asit topraktan hoşlanır.

Kamelyalar bol su isteyen bitkilerdendir. En fazla 1, 1.5 metreye kadar uzarlar. Kimi yabani türlerden özellikle C.japonica dan bir çok çeşidi ve kültivarı elde edilmiştir.

C.chinensis, thea sinensisle eş anlamlıdır ve kurutulan yapraklarından çay elde edilir. Melez kamelya ve asil kamelya an çok bilinen türleridir.

Ayrıca Daha detaylı bilgi için aşağıdaki yazımızıda okuya bilirsiniz...

Gerçek güzellik. (Kamelya)

Daimi yeşil yapraklı bitkiler bahçelerin, balkonların hatta saksı bitkilerinin temel taşıdır. Pek çoğumuz fazla uğraşmamak ve uzun dönem yeşili görebilmek için bu tip bitkilere sahip oluyoruz. Oysa çalılardan kamelyalar da daimi yeşil ama bu özelliğinin yanı sıra mükemmel çiçek de açıyorlar.

Doğada esas bulunan kamelya Uzakdoğu’da yetişen Camelia Japonica‘dır. Sonradan bu bitkiden laboratuarlarda otuza yakın tür geliştirilmiştir. Yalın kat, katmerli, beyaz, pembe, kırmızı, karışık renkli örnekleri de vardır. Kamelyanın tomurcuklan da çiçekler kadar ilginçtir, kocaman!


NASIL BİR ORTAM?
Kamelya yarı gölgeli özellikle sabah güneşi almayan, poyraza kapalı ortamlarda iyi gelişebiliyor. Yazın fazla sıcak, kurak olmayan, rutubetli, özellikle ormansı asitli topraklarda yetişiyor.


SULAMA ŞEKLİ
Bitkinin sulanma şekli de çok önemli. Sabah erken saatlerde ya da akşam güneş battıktan sonra tüm bitki ıslatılarak yağmurlama şeklinde sulanmalıdır (her gün değil!).
BAKIM 4 cm. ile 15 cm. arasında değişen büyüklükte açan çiçekler, açmadan önce, eğer üst gövde kuru kalırsa tomurcuklarda böceklenme oluşuyor ya da yapışkan hastalık oluyor. Bu da çiçeklerin yarım açarak dökülmesine sebep oluyor. Ayrıca bu dökülmenin sebebi besin ihtiyacından da olabilir.

Kamelyalara her sene ilkbaharda potasyum ve özellikle demir bazlı gübreler verilmesi gerekiyor. Açelyalar için satılan kestane toprakları, özel torflar kamelyalar için de kullanılabilir (kamelyalar, gardenyalar, manolyalar, açelyalar, ortancalar, begonyalar hep aynı tip toprağı severler). Eğer zemin toprağınız kireçli ve ya killiyse biraz uğraşmanız lazım. Toprağa bol yaprak çürüğü, çam iğneleri, kum kükürt, gazete kâğıdı karıştırmanız gerekiyor.

Kamelyaları renkleriyle doğru kullanırsanız eğer, ligustrum çiti gibi temiz görünümlü tipik bitki duvarı elde edebilirsiniz. Çit işinin püf noktası doğru zaman budamada! Kamelyalar çiçekleri geçtikten sonra budanır (fazla gerekmiyorsa da budanmaz). Kesilen dalları asla atmayın. Köklendirme tozuna batırıp ufak bir saksıya dikin, yeni fideleriniz olsun.


KAMELYA VE PEYZAJ
Bahçedeki kamelyaları ilkbaharda açan kardelen soğanlarıyla, nergislerle ya da açelyalarla zenginleştirebilirsiniz. Kamelyaları yapraklı zamanında, yazın açan küpe çiçeklerine, her türlü bitki bordürlerine arka plan oluşturmak için kullanabilirsiniz. Kamelyalarla aynı tip toprağı ve ortamı seven Japon akçaağaçlarından “Acer Palmatum Senkaki“yi özellikle yaprak rengi ve kışın kızılcıklar gibi renk alan üst gövdesi için yan yana dikmenizi tavsiye ederim.


OSMANLI MİMARİSİNDE…
Ülkemizde son dönem Osmanlı yapılarında pek çok kamelya görebilirsiniz. Dolmabahçe Sarayı’nda, Maslak Kasırları’nda, Orman fakültelerinde, Yıldız Parkı’nda pek çok örneği var. Özellikle Maslak Kasırları’ndaki 2.Abdülhamit’in diktirdiği cam seradaki kamelyaları gidip görün. Dev gibi olmuş cycas palmiyesi de şaşırtıcı.


SON BİR UYARI
İthal bitki satan seralarda, değişik türlerini bu zamanda çiçekliyken seçip alın. Ne tip istediğinize görerek karar verin. Beyaz diye aldığınız seneye kırmızı çıkmasın!
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
http://www.seker.yetkin-forum.com
 
Kamelya
Sayfa başına dön 
1 sayfadaki 1 sayfası

Bu forumun müsaadesi var:Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
Seker.fforum.biz :: ReSiM DiYaRı :: Korkunç ve Garip ResimleR :: ÇiÇeK ReSiMLeRi-
Buraya geçin: