Seker.fforum.biz
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Seker.fforum.biz


 
AnasayfaAnasayfa  Son KonularSon Konular  Latest imagesLatest images  Kayıt OlKayıt Ol  Giriş yapGiriş yap  

 

 :.: Şehit Hakları :.:

Aşağa gitmek 
YazarMesaj
SkaNdaL
Admin
Admin
SkaNdaL


Kadın
Mesaj Sayısı : 277
Yaş : 40
Nerden : Balıkesir
Lakap : ♥ღ!.PiSkOpaT.!ღ♥
Kayıt tarihi : 13/09/08

:.: Şehit Hakları :.: Empty
MesajKonu: :.: Şehit Hakları :.:   :.: Şehit Hakları :.: Icon_minitime1Salı Eyl. 16, 2008 10:10 am

:.: Şehit Hakları :.: Beat4



ŞEHİT HAKLARI

Şehitliklere Defnedilecekler
Şehitlerin Nakli ve Defninde Sorumluluklar
Şehitler için Yapılacak Törenler
Şehitliğe Gömülme İşlemleri ve Şehit Mezarlarının Yapılması
Şehit Varislerine Sağlanan Maddi Haklar
Şehit Varislerine Tanınan Diğer Haklar
Şehit Varislerine Yardım Yapan Vakıf ve Kurumlar
Şehit Varislerinin Haklarının Tahakkuku için Gerekli Belgeler ve Sorumluluklar


Şehitliklere Defnedilecekler

Şehitliklere; Kara, Deniz ve Hava Kuvvetleri Komutanlıkları ile Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığına mensup asker ve sivil kişilerden aşağıda belirtilen durumlarda olanlar gömülür.

a. Harpte fiilen ateş altında veya yaralanıp tedavisi sırasında bu yaranın sebep ve tesiri ile ölenler veya geride bulunup da, düşman silahlarının tesiriyle ölenler, ya da yaralanıp tedavi sırasında bu yaranın sebep ve tesiriyle ölenler,

b. İç güvenlik görevlerinde (disiplinsizlik ve ihmali görülenler hariç) veya terör ve anarşi ile mücadelede ölenler ya da yaralanıp tedavi sırasında bu yaranın sebep ve tesiri ile ölenler,

c. Eğitim, atış, tatbikat, manevra gibi görevleri yapan asker kişilerden; görev yaptıkları sırada veya yetkili makamlarca görevlendirilmeleri nedeniyle, sabit görev yerlerinden ayrıldıktan sonra, vuku bulan bir olayda ölenler veya yaralanıp da sonradan bu yaranın sebep ve tesiriyle ölenler, ç. Kaçakçılığın men ve takibinde fiilen çatışma sırasında ölenler, ya da yaralanıp tedavi sırasında bu yaranın sebep ve tesiriyle ölenler,

d. Hudut emniyet hizmetlerinde iken silahlı çatışma sırasında veya hudut emniyet hizmetinin ifasına yönelik diğer faaliyetler sırasında kaza ve olaylarda ölenler ya da yaralanıp tedavi sırasında bu yaranın sebep ve tesiriyle ölenler, (disiplinsizlik ve ihmali görülenler hariç)

e. TSK mensubu veya TSK’nden ayrılanlardan (emekli, istifa vb.) daha önce TSK mensubu olmaları gerekçesiyle terör eylemlerine muhatap olarak ölenler,

f. Herhangi bir askeri tesis, kışla ve binanın vs. yangın, sel, deprem, heyelan, çığ, gibi doğal afetlere maruz kalması nedeniyle ölenler,

g. Hangi meslek ve sınıftan olursa olsun; vazifeli olarak askeri uçak veya askeri maksatla kullanılan uçak, helikopter, gemi ve denizaltının herhangi bir sebep ve etki ile düşmesi, batması, infilak etmesi sonucu bu vasıtalarda bulunanlardan ölenler, (disiplinsizlik ve ihmali görülenler hariç)

h. Yurtdışında sürekli görev veya her türlü geçici görev nedeniyle bulunan Türk Silahlı Kuvvetleri personelinden; bu görevlerinden dolayı (görevleri sona ermiş olsa bile) maruz kaldıkları tedhiş veya uğradıkları suikast sonucu ölenler ile, T.C. Anayasası’nın 92 nci Maddesi veya Türkiye’nin taraf olduğu antlaşmalar uyarınca ya da 926 sayılı Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanunu’nun EK - 10 ncu Maddesi gereğince görevlendirilenler ile yabancı ülkelerde veya uluslar arası sahalarda yapılan eğitim, tatbikat, manevra veya harekat sırasında bu görevlerin başlangıcından bitimine kadar geçen süre içinde ölenler.

Şehitlerin Nakli ve Defninde Sorumluluklar

a. Birliğinin Yapacağı Faaliyetler:

1. Şehit haberini Şehit Personel Hakkında Bilgi Formundaki bilgilerle K.K.K. lığına ve defin yerindeki Garnizon Komutanlığına bildirmek,

2. Şehidin cenazesini uçak veya uygun vasıta ile refakatçi nezaretinde bayrağa sarılı vaziyette defin belgeleri ile defin yerine ulaştırmak.

b. Defin Yerindeki Komutanlığın Yapacağı Faaliyetler:
1. Aile ile temas sağlanarak, ailenin istekleri doğrultusunda askeri tören, dini tören ve şehitliğe/mezarlığa defnini sağlamak,

2. Şehit Tabutuna sarılı bayrağı bayrak kutusu içinde aileye teslim etmek,

3. Sonucu mesajla K.K.K. lığına ve Birliğine bildirmek,

4. Ailenin hazırlayacağı belgelere yardımcı olunarak K. K. Per. İşl. D. Bşk. lığına göndermek, haklarının tamamen tahakkukuna kadar aile ile irtibatı devam ettirmek.

Şehitler için Yapılacak Törenler

a. Dini Tören:

Şehit cenazeleri defin yerindeki Garnizon Komutanlığı tarafından karşılanarak namazın kılınacağı camiye kadar getirilir. Namaz camide kılınacaksa cami imamı tarafından kıldırılır. Şehitlikte dini tören; varsa şehitlik imamı, yoksa Garnizon K.lıklarınca mahallinden temin edilecek imam tarafından yapılır.

b. Askeri Tören:

Askeri birlik bulunan yerlerde tören, şehidin rütbesine göre Garnizon Komutanlığı tarafından İç Hiz.K.ve TSK Tören Yönergesi (MY.56-6/A) esaslarına göre yapılır.Ailelerin cami, şehitlik veya defnedileceği mezarlıklara kadar götürülmesi ve getirilmesi için askeri makamlarca araç tahsis edilir. Şehitlere refakat eden aile fertlerinin defin töreninin icrasına kadar iskanı için ordu evleri ve diğer sosyal tesislerden istifadesi sağlanır.

Şehitliğe Gömülme İşlemleri ve Şehit Mezarlarının Yapılması

* Şehitler rütbesine bakılmaksızın, ada, parsel ve sıra numarasına göre gömülürler. Şehit ailelerinin buna aykırı istekleri kabul edilmez. Bir ada veya parsel bitmeden diğer ada veya parsele geçilmez.

* Şehitliklerde mezar ve mezar taşları tek tip olarak uygulanacaktır. Şehit varisleri tarafından yaptırılmak istenen mezarlar da aynı tip olacaktır. Başka tip mezar yapımına müsaade edilmez.

* Bulunduğu yerde şehitlik olmaması nedeni ile şehitliğe gömülme imkanı bulunmaması veya imkan bulunsa da buraya gömülmesi istenmeyen şehit naaşları,ailelerinin arzu ettiği yerdeki şehitliğe veya şehitlik dışındaki bir mezarlığa gömülürler.

* Belediye, köy veya aile mezarlıklarına defnedilen şehitlerin mezarları, M.S.B.lığınca mevcut standartlara göre inşa ettirileceği gibi arzu edildiği takdirde şehit ailelerince de yaptırılabilir. Şehit ailelerince yaptırılan mezarların bedelleri M.S.B.lığınca çıkarılacak keşif bedelini aşmamak üzere mezarı yaptıran şehit ailelerine ödenir.

* M.S.B. lığınca veya şehit ailelerince, şehitliklerden başka yerlerde yaptırılan şehit mezarlarının bakım ve onarım masrafları, şehit ailelerine aittir.


Şehit Varislerine Sağlanan Maddi Haklar



(*) Üyesi olan Uzm.Erbaşlar istifade eder.

(**) DİE yıllık tüketici fiyat artış oranı kadar her yıl arttırılır.

K.K.K.lığı İlk Destek Yardımı

Şehit erbaş ve erlerin ailesine (evli ise eşine, bekar ise baba ve/veya annesine veya yakınına) K.K.K. lığı kantin gelirleri hesabından ailesinin ihtiyaç duyabileceği acil ve öncelikle masrafları karşılamaya yönelik olarak ilk destek yardımı yapılmaktadır.

TSK Dayanışma Vakfı Yardımı

Türk Silahlı Kuvvetleri Dayanışma Vakfı’na üye olan subay, astsubay, ve uzman erbaşlardan hizmette bulundukları sırada şehit olan personelin geride kalan kanuni mirasçılarına Vakıf tarafından fiili hizmet yılı dikkate alınarak maddi yardım yapılır.

Nakdi Tazminat

2330 sayılı Nakdi Tazminat ve Aylık Bağlanması Hakkında Kanun gereği, 3713 Sayılı Terörle Mücadele Yasası kapsamında şehit olan veya vefat eden personelin kanuni varislerine nakdi tazminat ödenir.

3713 sayılı Terörle Mücadele Kanunu gereği:

Silahlı Kuvvetler mensuplarının yurt içinde veya yurt dışında görevlerini ifa ederlerken veya sıfatları kalkmış olsa bile bu görevlerini yapmalarından dolayı terör eylemlerine muhatap olarak şehit edilmeleri halinde, iç güvenlik ve asayişin korunması veya kaçakçılığın men ve takibinde görevli olanlar bu görevlerinden dolayı yada sıfatları kalkmış olsa bile bu görevlerini yapmalarından dolayı terör eylemlerine muhatap olarak şehit edilmeleri halinde, ölenlerin kanuni mirasçılarına en yüksek devlet memuru brüt aylığının (Ek gösterge dahil) 100 katı tutarı nakdi tazminat ödenmektedir. Bu miktar belirlenen katsayıya göre değişmektedir.

Nakdi tazminata esas teşkil eden evrak ve belgeler K.K.Per.İşl.D. Bşk.lığınca tamamlattırılır. M.S.B. lığı Nakdi Tazminat Komisyonunca karara bağlanarak tahakkuk ettirilir, tahakkuk ettirilen tutar M.S.B.lığı Merkez 2 No lu Saymanlığınca varislerin hesaplarına ayrı ayrı havale edilir.

Nakdi Tazminatın Varislere Taksimi:

Şehit olan veya vefat eden personel;

Bekar ise;

%50 Anne, %50 Baba

Bekar ve Anne veya Babadan biri vefat etmiş ise:

%50 Anne veya Baba, %50 Kardeşler

Evli/Çocuksuz ise:

%50 Eş, %25 Anne, %25 Baba

Evli/Çocuklu ise:

%70 Eş, %15 Anne, %15 Baba

Evli/Çocuklu, Anne veya Babadan biri vefat etmiş ise:

%85 Eş, %15 Anne veya Baba


Diğer hallerde miras hukuku hükümlerine göre ödenir.

T.C.Emekli San.Gn.Müdürlüğünce Maaş Bağlanması, Emekli İkramiye Verilmesi, Tütün ve Alkol Ürünlerinin Satış Bedellerinden Pay Verilmesi ve Öğrenim Yardımı Yapılması

(1) Maaş Bağlanması (Sb./Astsb./Uzm.Erb./Erb.-Er) :

5434 sayılı Emekli Sandığı Kanununa göre hizmet süresi 30 yıldan az olan şehit personelin eşi, çocukları, baba ve annesine 30 yıl üzerinden, bir üst derecedeki harp malulü aylığının vazife malulü arasındaki farkın % 80’i dikkate alınarak maaş bağlanır.

Hizmet süresi 30 yıldan fazla hizmeti olanlara da fiili ve itibari hizmet süreleri toplamı üzerinden maaş bağlanır. Terörle Mücadele Yasası kapsamında şehit olan Sb., Astsb. ve Uzm.Erb. ların dul ve yetimlerine bağlanacak aylık, bunların görevde olan emsallerinin almakta oldukları aylıklardan az olamaz. Bağlanan aylıklar, her yıl kademe ilerlemesi, her üç yılda bir derece yükselmesi işlemine tabi tutulur. Maaş bağlanan hak sahipleri vergi iadelerini maaş aldıkları bankalar vasıtası ile tahakkuk ettirirler.

(2) Emekli İkramiyesi Verilmesi (Sb./Astsb./Uzm.Erb.) :

Terörle mücadelede şehit olanların varislerine en yüksek devlet memuru brüt aylığı (ek gösterge dahil) üzerinden, 30 yıl hizmet yapmış gibi emekli ikramiyesi ödenir.

(3) Tütün ve Alkol Ürünlerinin Satış Bedellerinden Pay Verilmesi (Sb./Astsb./Uzm.Erb./Erb.-Er) :

Şehit olan personelin dul ve yetimlerine T.C.Em.San.Gn.Md. lüğünce tütün ve alkol satış ürünlerinin bedellerinden pay verilir. Yılda bir kez ödeme yapılır.

(4) Öğrenim Yardımı (Sb./Astsb./Uzm.Erb./Erb.-Er) :

Tütün ve Alkol Ürünlerinin Satış Bedellerine Pay Verilmesi Hakkında Kanun (3480 sayılı Kanun) gereği şehit personelin öğrenim görmekte olan çocuklarına yardım yapılır.

Öğrenim Yardımı için başvuru, öğrenim belgesi eklenmek suretiyle, Ankara ve bağlı ilçelerindekiler T.C.Em.San.Gn. Md.lüğü Ödemeler Dairesi’ne, diğer illerdekiler Em.San.Böl.Md.lükleri’ne yapılacaktır. Öğrenim Yardımı, her yıl 15 Eylül’e kadar başvuru yapanlar Ekim ayında, 15 Şubat’a kadar başvuru yapanlar Mart ayında almaya hak kazanırlar.Öğrenim Yardımı, iki yıl üst üste sınıfta kalanlara verilmez. Bu yardım miktarı her yıl yeniden belirlenir.

Ordu Yardımlaşma Kurumu Ölüm Yardımı

OYAK Gn.Md.lüğünce 205 sayılı kanun gereğince; subay, astsubay ve üye olmaları halinde uzman erbaşların ölümü halinde, albay ve aşağıdaki rütbeler için albay maaşının 20 katı, kıdemli albay ve yukarı rütbeler için kendi aylıklarının 20 katı tutarında ölüm yardımı yapılır. Ayrıca emeklilik yardımı yapılır. Müracaat için hizmet belgesi, veraset ilamı, ölü muayene ve otopsi raporu, defin ruhsatı, vukuatlı nüfus kayıt örneği, son iki aylık OYAK keseneği, varis dilekçeleri ile OYAK’a başvurulur.

OYAK’ın üyeleri için inşa ettiği konutlardan üye şehit eş veya çocuklarına müracaatları halinde, tahsis yapılmaktadır.

Toplu Konut Kredisi Verilmesi
5434 sayılı T.C. Em.San. Kanunun 64. maddesi; 2330 ve 3713 Sayılı Terörle Mücadele Kanunu kapsamındaki görevleri nedeniyle şehit olanların öncelik sıralamasına göre:

Maaşa bağlanan dul eşi, eşi hayatta değilse veya evlenmişse, maaşa bağlanan çocukları müştereken,

Bunlar bulunmadığı takdirde, maaşa bağlanan bakmakla yükümlü olduğu baba veya annesi, bu krediden yararlanabilir.

Toplu konut kredisi miktarı, her yıl Devlet İstatistik Enstitüsü’nce Türkiye geneli için ilan edilen yıllık tüketici fiyat artış oranı dikkate alınarak belirlenmektedir.

Krediye faiz uygulanmaz. Bu krediden yararlanmak için öncelikle T.C. Em.San.Gn.Md.lüğüne başvurularak hak sahipliği belgesinin alınmasını müteakip T.C. Ziraat Bankasına müracaat edilmesi gerekmektedir.

Kredinin geri ödenmesi, hak sahibinin her türlü tazminatlar dahil olarak almakta olduğu maaşının 1/4’ü tutarındaki miktarın T.C. Em.San.Gn. Md.lüğü’ nce kesilmesi suretiyle yapılır. Kredinin vadesi, borcun tamamen bittiği tarihtir.

Sayfa başına dön Aşağa gitmek
SkaNdaL
Admin
Admin
SkaNdaL


Kadın
Mesaj Sayısı : 277
Yaş : 40
Nerden : Balıkesir
Lakap : ♥ღ!.PiSkOpaT.!ღ♥
Kayıt tarihi : 13/09/08

:.: Şehit Hakları :.: Empty
MesajKonu: Geri: :.: Şehit Hakları :.:   :.: Şehit Hakları :.: Icon_minitime1Salı Eyl. 16, 2008 10:14 am

Kamu Konutlarından Yararlanma ve Kira Yardımı
713 Sayılı Terörle Mücadele Kanununun 21. madde (b) fıkrası gereği yurtiçinde veya yurtdışında kamu konutlarından yararlanmakta iken ölenlerin aylığa müstahak dul ve yetimleri (dul ve yetimi bulunmuyorsa, anne ve babaları), bir yıl süreyle lojman kirası ve yakıt parası oturan tarafından karşılanması kaydıyla yararlanmaya devam ederler. Bu süre sonunda ikametgah olarak kullanacakları yurtiçindeki taşınmazın kira bedeli on yıl süre ile devletçe karşılanır.

Konut kiralama için yapılacak işlemler:
İkametgah olarak kullanılacak taşınmaza ait kira sözleşmesi (Kiralanacak konut 100 m2 yi geçmeyecek, belediye rayicine uygun olacak, kira dışı diğer giderler kiralayana ait olacak.)

3713 Sayılı Kanun kapsamında olduklarını belgeleyenler, ilgili Kuvvet Komutanlığından alacakları yazı ve bir dilekçe ile birlikte onaya yetkili kılınan ita amirine başvururlar.

Kira sözleşmelerini onaylamaya ve kira bedellerini ödemeye İç Tedarik Bölge Başkanlıkları’nın bulunduğu yerlerde bu Başkanlıklar, olmadığı yerlerde ise Askerlik Dairesi veya Askerlik Şubesi Başkanlıkları yetkili kılınmıştır.

Şehit Yakınlarına İş Temini
3713 Sayılı Terörle Mücadele Kanunu kapsamındaki olaylarda terör eylemleri nedeni veya etkisiyle şehit olan kamu görevlileri ile erbaş ve erlerin yakınlarından birine kamu ve özel sektörde iş verilmesi hususu 4131 Sayılı Kanun ile düzenlenmiş olup uygulama İçişleri Bakanlığınca yürütülmektedir.

(1) Şehit yakınlarının hak sahipliği: İlk hak sahibi şehidin eşidir. Eşinin olmaması veya talepte bulunmaması halinde çocuklarından biri (Yaşı küçük olan çocuklar 18 yaşını doldurunca hak sahibi olurlar ve bu hakları 10 yıl devam eder.) ,çocuklarının olmaması veya talepte bulunmaması halinde ise kardeşlerinden biri olmak üzere şehit ailesinden “SADECE BİR KİŞİ BU HAKTAN YARARLANABİLİR.” Başvuru yapan ilk hak sahibi değil ise, sıralı hak sahiplerinden feragat ettiklerine dair noter tasdikli beyanları da müracaat evraklarına eklenecektir.

(2) Şehit yakınlarının müracaatları: Hak sahibi şehit yakını; K.K.K.lığından gönderilen belge dahil olmak üzere, İş İstek Formu, Öğrenim Belgesi, Nüfus Kayıt Örneği ve Sabıka Kayıt Belgesi ile bulundukları yerdeki Kaymakamlık veya Valilik makamına müracaat eder. Bu kanun kapsamına göre ataması yapılanlardan; kendi hatası, kusuru ve iradesi olmaksızın, özelleştirme ve benzeri nedenlerle işten çıkarılanlar yeniden müracaat edebilirler.

Şehit Varislerine Tanınan Diğer Haklar

Bayrak Verilmesi

Şehidin tabutuna sarılan bayrak, en büyüklerinden itibaren erkek çocuklarına yoksa kız çocuklarına, yoksa babasına o da yoksa annesine, annesi yoksa eşine, eşinin yokluğu halinde diğer mirasçılarına verilir. - Madalya ve Berat Verilmesi

Şehit olan personelin varislerine, TSK Savaş Takdirnamesi, Madalya ve Nişan Yönetmeliği gereği Devlet Övünç Madalyası ve Beratı verilir.

Madalya, şehidin en büyük erkek çocuğuna, yoksa en büyük kız çocuğuna, yoksa babasına o da yoksa annesine, annesi yoksa eşine, eşinin yokluğu halinde diğer mirasçılarına verilir.

Şehidin Kendisinden Sonraki Kardeşinin Askerlik Muafiyeti

(1) 1111 sayılı Askerlik Kanununun 10 ncu madde 9 ncu fıkrasına göre şehit personelin kendisinden sonra askerlik sırası gelen ilk erkek kardeşi istekli olmadıkça silah altına alınmaz.

(2) Hak sahibi personelin bu konuda bağlı bulunduğu Askerlik Şubesine yazılı müracaatı gerekmektedir.

(3) Bu haktan, 1076 Sayılı Kanuna tabi Yedek Subaylar ile, 1111 Sayılı Kanuna tabi Erbaş ve Erlerin kardeşleri istifade eder.

Şehit Kardeşlerinin İkametgahlarına Yakın Bir Yerde Askerlik Hizmetini Yapması

(1) Şehit personelin kardeşleri, eğitim merkezlerindeki eğitimlerini müteakip ikamet yerlerine veya askerlik şubelerine yakın birlik, kurum ve karargahlara tertip edilir.

(2) Hak sahibi personel veya ailesi, bu konuda öncelikle sevk esnasında Askerlik Şubesi Başkanlığına, mümkün olmadığında Eğitim Merkez K.lığına, bunun da mümkün olmaması halinde tertip edildiği Birlik K.lığına veya şehidin kardeşinin mensubu olduğu kuvvet komutanlığına dilekçe ile müracaatı gerekmektedir. Dilekçesine kardeşinin şehit olduğuna dair belge ve vukuatlı nüfus kayıt örneği eklenmelidir.

Hastanelerden Yararlanma

Maaş bağlanan eş, çocuk, anne ve babalara başka bir sosyal güvenlik kurumunun sağlık hizmetlerinden faydalanmıyorsa, bunların tedavi giderleri T.C.Emekli Sandığı’nca ilgili mevzuat hükümlerine göre karşılanır ve sağlık karneleri T.C.Emekli Sandığı tarafından verilir.

Kimlik Kartı Verilmesi
TSK Kimlik Kartı Yönergesi (MSY 52-7) gereği;

(1) Şehit Subay, Astsubay ve Uzman Erbaşların dul eşleri, yetim maaşı bağlanan erkek çocuklar ile evlenmemiş kız çocukları, dul ve yetim maaşı bağlanan anne ve babalarına T.S.K. Emekli Kimlik Kartı verilir.

(2) Harp ve vazife malullüğünü gerektiren sebeplerden dolayı ölen Yedek Subay, Erbaş ve Erlerin aylık almaya müstahak dul ve yetimleri ile bunların 5434 sayılı kanun hükümlerine göre sağlık hizmetinden yararlanabilecek aile fertlerine, Askeri Hastanelere müracaatta kullanacakları “YALNIZ ASKERİ HASTANELERDE GİRİŞ İÇİN GEÇERLİDİR” ibareli kimlik kartları bağlı bulundukları Askerlik Şubesi Başkanlıklarınca verilir.

Orduevlerinden Yararlanma
Şehit Subay, Astsubay anne ve babalarına , Garnizon K.lıklarınca TSK İç Hizmet Yönetmeliğinin 664 ncü maddesi gereğince tanınmış kişi addedilerek ordu evlerinden günübirlik istifadelerine imkan sağlanır.

T.S.K. de görev yaparken şehit olan Yedek Subayların aile fertlerinin talepleri halinde, orduevi günü birlik giriş kartı vermeye yetkili makamlarca yapılacak incelemeyi müteakip uygun görülenlere “ORDU EVLERİ GÜNÜ BİRLİK GİRİŞ KARTI” verilir.

Özel Eğitim Merkezlerinden Yararlanma
(1) Şehit Subay, Astsubay eş ve çocuklarına Özel Eğitim Merkezlerinden faydalanmada (+10) puan verilir.

(2) Müracaatların yaz kampı için her yıl 1 Şubat, kış kampı için 1 Ekim tarihine kadar K.K.Per.İşl.D.Bşk.lığına gönderilmesi ve form üzerinde şehit ailesi olduğunun işaretlenmesi gerekmektedir.

Ücretsiz Seyahat Hakkı
Terörle mücadelede şehit olanların dul kalan eşleri ve reşit olmayan çocukları ile şehidin bekar olması halinde maaş bağlanan anne ve babaları, yurtiçinde Devlet Demir yollarında, Deniz yolları şehir hatlarında ve Belediye toplu taşıt araçlarında ücretsiz seyahat ederler.

Bu haktan şehit erbaş ve erlerin maaş alan dul eşi, reşit olmayan çocukları ile anne ve babaları da faydalanmaktadır.

2684 Sy.Kn.Göre İlköğretim ve Ortaöğretim Parasız Yatılı veya Burslu Öğrenci Okutma

2684 Sayılı Kanunun 5. maddesinin 1. fıkrasına göre; durumları 5434 sayılı T.C. Em.San. Kanununun 65. maddesinin (d) fıkrası, 2330 Sayılı Nakdi Tazminat ve Aylık Bağlanması Hakkında Kanun, 2453 Sayılı Yurtdışında Görevli Personele Tazminat Verilmesi ve Aylık Bağlanması Hakkında Kanun kapsamına uyan kişilerin çocukları Milli Eğitim Bakanlığınca tespit edilecek kontenjan kadarı sınavsız olarak parasız yatılı öğrenciliğe alınırlar.

Ancak bu gibi öğrencilerden özel giriş sınavı ve kayıt kabul şartları bulunan eğitim/öğretim kurumlarına alınacakları, bu kurumların kayıt/kabul şartlarını taşımaları ve sınavlarını kazanmaları gerekmektedir.

Okullara Öncelikle Alınma
Giriş koşullarını taşıyan şehit çocukları ile öz kardeşlerinin Askeri Okullara giriş esasları aşağıya çıkarılmıştır.

(1) KARA HARP OKULU:

Giriş koşullarını taşımak kaydıyla; ÖSS’den aldıkları puana bu puanlarının % 10’u oranında puan ilave edilir.

(2)ASKERİ LİSELER:
Giriş koşulu olarak diploma notu aranmaz, sınava giriş yılının HAZİRAN döneminde doğrudan mezun olmak yeterlidir. Ön sağlık, Beden eğitimi ve Mülakat seçimlerinde herhangi bir öncelik tanınmaz. Başarı puanı için; yazılı sınav tam notunun %35’i oranında not alanların aldıkları nota, tam puanın %20’si oranında puan ilave edilir.

(3) ASTSUBAY HAZIRLAMA OKULLARI:
Giriş koşulu olarak diploma notu aranmaz, sınava giriş yılının HAZİRAN döneminde doğrudan mezun olmak yeterlidir. Ön sağlık, Beden eğitimi ve Mülakat seçimlerinde herhangi bir öncelik tanınmaz. Başarı puanı için; yazılı sınav tam notunun %30’u oranında not alanların aldıkları nota, tam puanın %25’i oranında puan ilave edilir.

(4) ASTSUBAY SINIF OKULLARI:
* Kıt'a Kaynağı: Giriş koşulu ön sağlık, beden eğitimi ve mülakat seçimlerinde herhangi bir öncelik tanınmaz. Başarı puanı için; yazılı sınav tam notunun %30'u oranında not alanların aldıkları nota, tam puanın %25'i oranında puan ilave edilir.

* Sivil Kaynak: Giriş koşulu olarak lise mezunu adayların ÖSS'yi kazanmış olmaları gerekir. Ön sağlık, beden eğitimi ve mülakat seçimlerinde herhangi bir öncelik tanınmaz. Başarı puanı için; lise mezunu adayların ÖSS puanlarına aldıkları puanların %30'u ilave edilir.

Kıt’a kaynağı: Giriş koşulu, Ön sağlık, Beden eğitimi ve Mülakat seçimlerinde herhangi bir öncelik tanınmaz. Başarı puanı için; yazılı sınav tam notunun %30’u oranında not alanların aldıkları nota, tam puanın %25’i oranında puan ilave edilir.

Sivil kaynak: Giriş koşulu olarak lise mezunu adayların ÖSS’yi kazanmış olmaları gerekir. Ön sağlık, Beden eğitimi ve Mülakat seçimlerinde herhangi bir öncelik tanınmaz. Başarı puanı için; lise mezunu adayların ÖSS puanlarına aldıkları puanların %30’u ilave edilir.

Sayfa başına dön Aşağa gitmek
SkaNdaL
Admin
Admin
SkaNdaL


Kadın
Mesaj Sayısı : 277
Yaş : 40
Nerden : Balıkesir
Lakap : ♥ღ!.PiSkOpaT.!ღ♥
Kayıt tarihi : 13/09/08

:.: Şehit Hakları :.: Empty
MesajKonu: Geri: :.: Şehit Hakları :.:   :.: Şehit Hakları :.: Icon_minitime1Salı Eyl. 16, 2008 10:15 am

Şehit Sb./Astsb. Şahsi Tabancalarının Varislerine Devri
Tabancayı adına tescil ettirecek varis, K.K.K. lığına başvurarak menşei belgesi talebinde bulunur. Tabancayı alacak varis menşei belgesi ve diğer varislerden alacağı onaylı feragatname ile İl Emniyet Müdürlüğüne başvurur. Şehit personelin anne, baba, eş ve çocuklarına şehit durumunu belgelemeleri şartıyla İl Em.Md. lüklerince silah bulundurma ruhsatı verilir.

Yükseköğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu Genel Müdürlüğüne Bağlı Yurtlardan Öncelikle Yararlanma
2330 sayılı Nakdi Tazminat ve Aylık Bağlanması Hakkında Kanun kapsamına giren personelin çocukları, durumlarını belgelendirmeleri halinde Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu Genel Müdürlüğüne ait yurtlardan öncelikli olarak faydalandırılmaktadır. Bunun için sözü edilen Genel Müdürlüğün belirleyeceği tarihlerde müracaat etmeleri gerekmektedir.

Telsim "Onur Hat" Aboneliği
TELSİM A.Ş.Genel Müdürlüğü tarafından şehit personelin 1 nci derece yakınlarına (Anne, baba, eş, çocuk) hizmet amacıyla indirimli “Onur Hat” aboneliği verilmektedir. Bu uygulama ile aylık sabit ücretlerde % 50, görüşme ücretlerinde % 40 indirim uygulanmaktadır.

Geniş bilgi almak için Telsim Shop’lar ve Yetkili Satıcılara müracaat edilebilir.

Yükseköğrenim Katkı Paylarının Alınmaması

3713 sayılı Terörle Mücadele Kanunu kapsamındaki görevlerin ifası sırasında hayatlarını kaybederek şehit olan personelin geride kalan çocuklarından yüksek öğrenim kurumlarında öğrenim görenlerden yüksek öğretim katkı payları alınmamaktadır.

TSK Ali ÇETİNKAYA İlk Kurşun Rehabilitasyon Merkezinden Yararlanma
Balıkesir İli, Ayvalık İlçesinde dört yıldızlı bir otel konumunda olan, nefis manzaralı TSK.Ali ÇETİNKAYA İlk Kurşun Rehabilitasyon Merkezi, şehit ailesine (eş/çocuk/anne/ baba) oniki ay boyunca hoşça vakit geçirilebilecekleri güzel bir tatil imkanı sunmaktadır.

Tesisten faydalanan şehit erbaş/er ailesinin (eş/çocuk/anne/baba) gidiş-dönüş yol paraları (otobüs/tren bilet ücreti veya özel aracıyla gelenlere şehirlerarası belediye rayici dikkate alınarak) ve tesisteki tabldot usulü yemek paraları (sabah/öğle/akşam) TSK.Mehmetçik Vakfı bütçesinden Rehabilitasyon Merkez K.lığınca karşılandığından, tesisten yararlanan şehit ailesine ücretsiz bir tatil geçirme imkanı sunulmaktadır. Tesisten faydalanmak için K.K.K.lığı Per.İşl.D. Bşk.lığı (Yücetepe/ANKARA) adresine dilekçe ile müracaat edilmesi gerekmektedir. (Dilekçe örnekleri As.Ş.Bşk.lığı ile en yakın Askeri Birlik K.lığından temin edilebilir.)

Meskende Tüketilen Elektrik Enerjisinde İndirim

Şehit ailesinin meskeninde (evinde) tükettiği elektrik enerjisine % 40’ı geçmeyen oranda mesken tarifesi indirimi uygulanmaktadır.

TSK Sosyal Tesislerinde İstifadede Otopark Ücreti Alınmaması

TSK.sosyal tesislerinden (Ordu Evi, Özel Eğitim Merkezleri, Askeri Gazino ve Diğer Kolaylık Tesislerinde) istifade eden şehit ailesinden otopark ücreti alınmamaktadır.

TSK Özel/Yerel Eğitim Merkezlerine Girişlerde Günübirlik Giriş Ücreti Alınmaması

Şehit subay, astsubayların anne, baba, eş ve refakatindeki çocukları, gelin ve damatlarından, TSK. bünyesindeki özel/yerel eğitim merkezlerine girişlerde günübirlik giriş ücreti alınmamaktadır.

Şehit Varislerine Yardım Yapan Vakıf ve Kurumlar

TSK Mehmetçik Vakfı
(1) TSK. Mehmetçik Vakfınca, şehit olan veya her ne sebeple olursa olsun vefat eden erbaş ve erlerin varislerine ölüm yardımı yapılmaktadır.

(2) Bu yardım; şehit, evli ve çocuklu ise eşine, evli ve çocuksuz ise % 70’i eşine, % 30’u anne ve babasına, bekar ise anne, baba veya kardeşlerine yapılmaktadır.

(3) Yardım almak için gerekli olan belgeler;

(a) Olay Tutanağı veya Durum Belgesi (Birlik K.lığınca),

(b) Dilekçeler,

(c) Vukuatlı Nüfus Kayıt Örneği.

(ç) Veraset ilamı

Türkiye Harp Malulü Gaziler, Şehit Dul ve Yetimleri Derneği
Askerlik mesleğine ilişkin ortak anıları yaşatmak, üyelerin onurunu korumak, haklarını savunmak, hayat şartlarını düzeltmek, sosyal ve kültürel hizmetlerde bulunmak, aralarında dayanışma sağlamak amacıyla kurulmuştur.

Üye olmak için istenen belgeler;

Üyelik Müracaat Dilekçesi,

T.C.Emekli Sandığı Tanıtım Kartının iki yüzünün fotokopisi,

Muhtarlıktan ikamet ilmühaberi ile nüfus cüzdanı sureti,

Cumhuriyet Savcılığından sabıka kaydı,

4 Adet vesikalık fotoğraf,

Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu
Yardıma, bakıma ve korunmaya ihtiyaç duyan şehitlerimizin eş, çocuk, anne ve babalarını Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu Genel Müdürlüğüne bağlı;

Çocuk yuvaları,

Yetiştirme yurtları,

Kreş ve gündüz bakım evleri,

Huzur evleri,

Bakım ve rehabilitasyon merkezleri,

Kadın misafirhaneleri,

Yaşlı danışma merkezlerinde, kurum olanakları ve ilgili yönetmelikler çerçevesinde ihtiyaç sahiplerinin başvuruları öncelikle kabul edilmektedir.

Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu Genel Müdürlüğü ve İl Sosyal Hizmetler Müdürlüklerine başvurmak gerekmektedir.

T.C. Ondokuz Mayıs Üniversitesi Rektörlüğü (Samsun)

Terörle mücadelede şehit olan T.S.K’ ne mensup şehitlerden sosyal güvencesi bulunmayan anne, baba, eş ve çocuklarına üniversitenin hastane ve diş hekimliği fakültesinde ücretsiz teşhis ve tedavi hizmeti sunulmaktadır.

T.C. Fırat Üniversitesi Rektörlüğü

Ülkemizin vatanı ve milleti ile bölünmez bütünlüğünü korumak için şehit düşen ve sosyal güvencesi bulunmayan,T.S.K. mensubu er ve erbaşların anne,baba,eş ve çocuklarının muayene,tetkik ve tedavileri Fırat Tıp Merkezinde ücretsiz olarak yapılmaktadır.

Şehit Varislerinin Haklarının Tahakkuku için Gerekli Belgeler ve Sorumluluklar

a. Birlik K. lığınca Düzenlenecek Belgeler (6’şar suret):

(1) Görev emri,

(2) Olay tutanağı,

(3) Ölü muayene ve otopsi raporu,

Olay, adli kovuşturma konusu ise, yukarıdaki belgelere ilave olarak,

(1) Ayrıntılı kaza raporu,

(2) İdari tahkikat raporu,

(3) Mahkeme kararı,

* BİRLİK K. LIKLARINCA; ŞEHİT OLAN PERSONELİN KAYITLI OLDUKLARI NÜFUS İDARESİNE ÖLÜM KAYDININ YAPILMASI İŞLEMİ, OTOPSİYİ YAPAN SAVCILIK VE OLAY MAHALLİNDEKİ NÜFUS İDARESİ İLE KOORDİNE EDİLEREK SONUÇLANDIRILINCAYA KADAR TAKİP EDİLECEK VE YUKARIDA BELİRTİLEN DİĞER BELGELER OLAYIN OLMASINI MÜTEAKİP 15 GÜN İÇİNDE K.K.PER.İŞL.D.BŞK. LIĞINA GÖNDERİLECEKTİR.

b. Varislerce Düzenlenecek Belgeler (6’şar suret) :

(1) Vukuatlı nüfus kayıt örneği, (Şehidin kendisi, anne, baba, eş, çocuk, ve kardeşleri gösterilecek)

(2) Veraset ilamı,

(3) Dilekçeler, ( Nakdi Tazminat, Maaş ve Mehmetçik Vakfı için 18 yaşından büyük her varis ayrı ayrı yazacak ve dilekçelerde İkamet adresi ve telefon numarası ile banka hesap numarası belirtilecektir.)

(4) Kimlik araştırma belgesi, (Maaş bağlanacaklar için)

(5) Şehit, dul ve yetim bıraktıysa baba için muhtaçlık belgesi, (Çatışmada şehit olanlar hariç)

(6) Varislerin üçer adet fotoğrafları, (Maaş bağlanacaklar için)

(7) Şehidin öğrenim belgesinin tasdikli sureti,

(8) Şehidin 1 adet vesikalık fotoğrafı,

* Varislerce düzenlenecek belgelerin tamamlattırılması amacıyla; şehit ailelerine, ikamet ettikleri yerdeki Garnizon Komutanlıklarınca yardımcı olunacak, hazırlanacak belgeler doğrudan K.K.Per.İşl.D.Bşk.lığına gönderilecektir.
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
 
:.: Şehit Hakları :.:
Sayfa başına dön 
1 sayfadaki 1 sayfası
 Similar topics
-

Bu forumun müsaadesi var:Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
Seker.fforum.biz :: KüLTüR ve SaNaT DiYaRı :: Bu vatan için canlarını verenler...-
Buraya geçin: